Säännöt

Yhdistyksen säännöt

1§ Yhdistyksen nimi ja kotipaikka

Yhdistyksen nimi on Lastenmusiikki ry. Näissä säännöissä sitä kutsutaan yhdistykseksi. Yhdistyksen kotipaikka on Helsinki ja sen toimialueena koko maa.

2§ Tarkoitus ja toiminnan laatu

Yhdistyksen tarkoituksena on toiminnallaan pyrkiä edistämään sekä lastenmusiikin että lastenmusiikintekijöiden asemaa yhteiskunnassa. Yhdistys pyrkii lisäämään lastenmusiikin tietoisuutta kansallisella tasolla ja kehittämään Suomessa tapahtuvaa lastenmusiikkikulttuuria ja –toimintaa.

3§ Tarkoituksensa toteuttamiseksi yhdistys

– järjestää tai auttaa järjestämään vuosittaisen kansallisen lastenmusiikkiin keskittyvän päivä- tai viikkotapahtuman ja lastenmusiikintekijöiden palkintogaalan

– järjestää tai auttaa järjestämään lastenmusiikkiin keskittyviä konsertteja, kokouksia, juhlia, koulutus-, esitelmä- ja luentotilaisuuksia

– vaikuttaa julkisyhteisöihin taloudellisen tuen saamiseksi lastenmusiikin esittämiselle, julkaisemiselle sekä lastenmusiikintekijöiden tukemiselle

– pyrkii järjestämään lastenmusiikin tekijöille esiintymistilaisuuksia ja musiikin ja esitysten julkaisumahdollisuuksia

– tuottaa ja julkaisee lastenmusiikkiin liittyvää mediasisältöä

– on yhteistyössä muiden musiikkiyhdistysten kanssa

– voi palkata henkilökuntaa

– yhdistys voi ottaa osaa päämääriänsä edistävään kansainväliseen toimintaan

Toimintansa tukemiseksi yhdistys voi

– järjestää maksullisia konsertteja, ilmaiskonsertteja, musiikkitilaisuuksia ja festivaaleja sekä vastaavanlaisia tilaisuuksia

– ottaa vastaan avustuksia, lahjoituksia ja testamentteja

– omistaa toimintaansa varten tarpeellista kiinteää ja irtainta omaisuutta sekä samansuuntaista toimintaa harjoittavien yritysten osakkeita.

– asiainmukaisella luvalla harjoittaa tarkoituksiaan edistäviä huutokauppoja, musiikkimessuja, arpajaisia ja rahankeräyksiä

– harjoittaa toimintaansa tai lastenmusiikkiin liittyvää julkaisutoimintaa

– jakaa kunniamainintoja, -palkintoja ja –kirjoja, ei kuitenkaan merkittäviä taloudellisia etuja jäsenilleen.

Yhdistyksen tarkoitus ei ole voiton tai muun välittömän taloudellisen ansion hankkiminen yhdistyksen toimintaan osallistuneille.

4§ Jäsenet ja jäsenyydestä eroaminen

Yhdistykseen varsinaiseksi jäseneksi voidaan hyväksyä henkilö, joka hyväksyy yhdistyksen tarkoituksen. Kannattavaksi jäseneksi voidaan hyväksyä yksityinen henkilö tai oikeuskelpoinen yhteisö, joka haluaa tukea yhdistyksen tarkoitusta ja toimintaa. Lisäksi yhdistyksellä voi olla kunniajäseniä. Varsinaiset, kannattavat ja kunniajäsenet hyväksyy hakemuksesta yhdistyksen hallitus. Kunniajäseneksi voidaan hallituksen esityksestä yhdistyksen kokouksessa kutsua henkilö, joka on huomattavasti edistänyt ja tukenut yhdistyksen toimintaa.

Jos yhdistyksen jäsen toimii yhdistyksen sääntöjen tai toimintaperiaatteen vastaisesti tai laiminlyö jäsenmaksunsa suorittamisen vuoden tai sitä pitemmältä ajalta, voi yhdistyksen hallitus erottaa jäsenen.

5§ Liittymis- ja jäsenmaksu

Varsinaisilta tai kunniajäseniltä ei peritä jäsen- tai liittymismaksua. Kannattavilta jäseniltä perittävän liittymismaksun ja vuotuisen jäsenmaksun suuruudesta päättää syyskokous.

6§ Hallitus

Yhdistyksen asioita hoitaa hallitus, johon kuuluu syyskokouksessa valitut puheenjohtaja ja 2-6 muuta varsinaista jäsentä sekä 0-8 varajäsentä. Hallituksen toimikausi alkaa, kun vuosikokous on sen valinnut ja kestää seuraavaan vuosikokoukseen, kunnes seuraava hallitus on valittu. Hallitus valitsee keskuudestaan varapuheenjohtajan sekä ottaa keskuudestaan tai ulkopuoleltaan sihteerin, rahastonhoitajan ja muut tarvittavat toimihenkilöt. Hallitus kokoontuu puheenjohtajan tai hänen estyneenä ollessaan varapuheenjohtajan kutsusta, kun he katsovat siihen olevan aihetta tai kun vähintään puolet hallituksen jäsenistä sitä vaatii. Hallitus on päätösvaltainen, kun vähintään puolet sen jäsenistä, puheenjohtaja tai varapuheenjohtaja mukaan luettuna on läsnä. Äänestykset ratkaistaan ehdottomalla ääntenenemmistöllä. Äänten mennessä tasan ratkaisee puheenjohtajan ääni, vaaleissa kuitenkin arpa.

7§ Hallituksen tehtävät

Hallituksen tehtävä on

  1. johtaa yhdistyksen toimintaa yhdistyksen kokousten päätösten pohjalta,
  2. ottaa ja erottaa yhdistyksen työntekijät ja projektihenkilöstö sekä päättää näiden palkoista ja muista toimisuhteen ehdoista,
  3. huolehtia siitä, että yhdistyksen kirjanpito on lainmukainen ja varainhoito luotettavalla tavalla järjestetty,
  4. ratkaista jäsenhakemukset ja pitää yllä jäsenluetteloa,
  5. päättää yhdistyksen kokousten koollekutsumisesta ja valmistella niihin esityslistat,
  6. laatia toimintakertomus ja tilinpäätös sekä toimintasuunnitelma ja talousarvio seuraavaa tilikautta varten ja myös muuten valmistella vuosikokousta,
  7. huolehtia yhdistyksen kokousten päätösten toimeenpanosta,
  8. nimetä yhdistyksen edustajat luottamustoimiin.

8§ Yhdistyksen nimen kirjoittaminen

Yhdistyksen nimen kirjoittaa hallituksen puheenjohtaja, varapuheenjohtaja tai rahastonhoitaja, kukin yksin.

9§ Tilikausi

Yhdistyksen tilikausi on kalenterivuosi.

10§ Toiminnantarkastajan tai tilintarkastajan valinta

Syyskokous valitsee yhden toiminnantarkastajan tai tilintarkastajan. Jos valitaan yksi toiminnantarkastajan, tulee valita myös varatoiminnantarkastaja. Jos valitaan yksi tilintarkastaja, eikä tämä ole tilintarkastusyhteisö, tulee valita ainakin yksi varatilintarkastaja.

11§ Yhdistyksen kokoukset

Yhdistys pitää vuosittain kaksi varsinaista kokousta. Yhdistyksen kevätkokous pidetään tammi-toukokuussa ja syyskokous syys-joulukuussa hallituksen määräämänä päivänä. Yhdistyksen kokouksissa on jokaisella varsinaisella jäsenellä, kunniapuheenjohtajalla ja kunniajäsenellä yksi ääni. Kannattavalla jäsenellä on kokouksessa läsnäolo- ja puheoikeus. Yhdistyksen kokouksen päätökseksi tulee, ellei säännöissä ole toisin määrätty, se mielipide, jota on kannattanut yli puolet annetuista äänistä. Äänten mennessä tasan ratkaisee kokouksen puheenjohtajan ääni, vaaleissa kuitenkin arpa.

12§ Yhdistyksen kokousten koollekutsuminen

Hallituksen on kutsuttava yhdistyksen kokoukset koolle vähintään seitsemän vuorokautta ennen kokousta jäsenille postitetuilla kirjeillä, sähköpostitse tai muulla sähköisellä viestintätavalla.

13§ Varsinaiset kokoukset

Yhdistyksen kevätkokouksessa käsitellään seuraavat asiat:

  1. kokouksen avaus
  2. valitaan kokouksen puheenjohtaja, sihteeri, kaksi pöytäkirjantarkastajaa ja tarvittaessa kaksi ääntenlaskijaa
  3. todetaan kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus
  4. hyväksytään kokouksen työjärjestys
  5. esitetään tilinpäätös, vuosikertomus ja toiminnantarkastajien/tilintarkastajien lausunto
  6. päätetään tilinpäätöksen vahvistamisesta ja vastuuvapauden myöntämisestä hallitukselle ja muille vastuuvelvollisille
  7. käsitellään muut kokouskutsussa mainitut asiat.

Yhdistyksen syyskokouksessa käsitellään seuraavat asiat:

  1. kokouksen avaus
  2. valitaan kokouksen puheenjohtaja, sihteeri, kaksi pöytäkirjantarkastajaa ja tarvittaessa kaksi ääntenlaskijaa
  3. todetaan kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus
  4. hyväksytään kokouksen työjärjestys
  5. vahvistetaan toimintasuunnitelma, tulo- ja menoarvio sekä liittymis- ja jäsenmaksujen suuruudet seuraavalle kalenterivuodelle
  6. valitaan hallituksen puheenjohtaja ja muut jäsenet
  7. valitaan yksi tai kaksi toiminnantarkastajaa ja varatoiminnantarkastajaa taikka yksi tai kaksi tilintarkastajaa ja varatilintarkastajaa
  8. käsitellään muut kokouskutsussa mainitut asiat.

Mikäli yhdistyksen jäsen haluaa saada jonkin asian yhdistyksen kevät- tai syyskokouksen käsiteltäväksi, on hänen ilmoitettava siitä kirjallisesti hallitukselle niin hyvissä ajoin, että asia voidaan sisällyttää kokouskutsuun.

Yhdistyksen kokouksiin myönnetään reaaliaikaisen osallistumisen mahdollisuus etäyhteydellä. Ennakko-osallistumisoikeutta etäyhteydellä ei sallita. Harkintavalta etäosallistumisen tarjoamisessa on kokonaan yhdistyksen hallituksella. Etäosallistumisen mahdollisuudesta ja osallistumistavasta ilmoitetaan kunkin kokouksen osalta erikseen kokouskutsussa. Etäosallistuminen ei ole mahdollista yhdistyksen kevätkokouksissa. Etäosallistumisen keinona voidaan käyttää reaaliaikaista kuvaa ja ääntä välittävää tietoverkkoyhteyttä.

14§ Sääntöjen muuttaminen ja yhdistyksen purkaminen

Päätös sääntöjen muuttamisesta ja yhdistyksen purkamisesta on tehtävä yhdistyksen kokouksessa vähintään kolmen neljäsosan (3/4) enemmistöllä annetuista äänistä. Kokouskutsussa on mainittava sääntöjen muuttamisesta tai yhdistyksen purkamisesta. Yhdistyksen purkautuessa käytetään yhdistyksen varat yhdistyksen tarkoituksen edistämiseen purkamisesta päättävän kokouksen määräämällä tavalla. Yhdistyksen tullessa lakkautetuksi käytetään sen varat samaan tarkoitukseen.